De school is een belangrijke omgeving voor de ontplooiing van het kind. Maar niet de enige: kinderen leren overal en altijd. Door het leren van de kinderen centraal te stellen, plaatsen we de school midden in de samenleving.
Swalm & Roer werkt samen met allerlei partners (ouders, scholen, opleidingsinstituten, de gemeenschap, ondersteunings- en samenwerkingspartners) aan passende, doorgaande leer- en ontwikkelingslijnen. We zijn aangesloten bij Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Midden-Limburg. Met elkaar willen we elk kind het beste onderwijs en ontwikkelkansen bieden.
Op deze pagina leest u meer over onze partners en passend onderwijs. Onderaan vindt u handige links naar andere websites.
Ouders
Ouders zijn belangrijke partners. We zetten hun expertise graag in op onze scholen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld een actieve rol spelen bij verenigingen, activiteiten en in het realiseren van talentgericht onderwijs, bijvoorbeeld door het te laten vertellen over hun werk en passie. Voor onze scholen is aandacht voor (het verbeteren van) oudercommunicatie en –betrokkenheid een belangrijk speerpunt.
Scholen
Om de kwaliteit van het onderwijs toekomstbestendig te maken, leren en werken medewerkers van de verschillende scholen van Swalm & Roer intensief samen. Dat doen we bijvoorbeeld via leernetwerken of tijdens themadagen. Ook ICT zetten we hier voor in.
Ondersteunings- en samenwerkingspartners
Bij de realisatie van Passend Onderwijs ligt de komende jaren een opdracht in het partnerschap met de ondersteuningspartners. We proberen leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden op de school van hun keuze, al dan niet met ondersteuning van derden. De Synergieschool is daar een mooi voorbeeld van.
We zoeken een goede samenwerking tussen de buitenschoolse opvang, bibliotheek en eventueel andere aanbieders van kindgerichte voorzieningen die in of bij de school gehuisvest zijn. We kijken naar gemeenschappelijk belang en geven van daaruit de samenwerking vorm. We ontwikkelen Integrale Kindcentra, waar we werken vanuit één pedagogische visie.
Bij de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs is het van belang dat een leerling op de juiste plek terechtkomt, dat het lesprogramma goed aansluit en dat de overgang soepel verloopt. Swalm & Roer heeft aandacht voor deze doorgaande lijn en samenwerking met het voortgezet onderwijs.
Opleidingspartners
Om ook in de toekomst professionele continuïteit en kwaliteit te blijven realiseren, werkt Swalm & Roer intensief samen met diverse opleidingsinstituten en middels leergemeenschappen (kennisnetwerken) op scholen.
De gemeenschap
De school is een belangrijke partner in de stad, wijk of dorpsgemeenschap. Als stichting onderhoudt de raad van bestuur contacten met regionale en landelijke partners.
Vanaf 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van kracht. In het Samenwerkingsverband (SWV) Passend Onderwijs Midden-Limburg hebben alle schoolbesturen de taak voor alle leerlingen binnen de regio een zo passend mogelijke plek in het onderwijs te bieden. Passend onderwijs is in principe voor alle leerlingen op de basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs bedoeld, maar zoomt in op leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften.
Algemene informatie over passend onderwijs kunt u vinden op de website: www.passendonderwijs.nl.
De scholen van Swalm & Roer hebben schoolondersteuningsprofielen opgesteld. In het schoolondersteuningsprofiel legt het schoolbestuur ten minste eenmaal per 4 jaar vast welke ondersteuning de school kan bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Voor meer informatie kunt u de website van de school raadplegen of contact opnemen met de IB-er van de school.
Bureau Jeugdzorg Limburg is de toegang tot de jeugdzorg in Limburg. Jeugdigen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/opvoeders kunnen hier terecht met problemen bij opvoeden en opgroeien.
Bezoek linkBij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden Limburg kunt u terecht met talloze vragen en problemen, problemen met de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen, problemen als gevolg van seksueel geweld, problemen op school en vragen over regelingen, uitkeringen, wetgeving en financiën.
Bezoek linkDe GGD Limburg-Noord is de gezondheidsdienst van 20 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De kernactiviteit is het bevorderen van de gezondheid van de 500.000 inwoners uit de regio, met name door het tegengaan en vroegtijdig opsporen van ziekten (preventie).
Bezoek linkHet Centrum voor Jeugd en Gezin is een plek waar ouders, kinderen en jongeren, tot en met 23 jaar, terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien.
Bezoek linkDeze site is een bundeling van relevante informatie voor en over de jeugdzorg in Limburg. Zo is hier te zien wat de jeugdzorg in Limburg doet en waar jeugdigen en hun ouders terecht kunnen voor hulp.
Bezoek linkIn samenwerking met het Lectoraat Opleiden in de School werkt de stichting Swalm en Roer aan een kwaliteitsverbetering in het begeleiden van aanstaande leerkrachten en de ontwikkeling van zittende leerkrachten.
Bezoek linkDeze site biedt informatie over alles wat er staat te gebeuren ter voorbereiding op de nieuwe wetgeving rondom de verkenning van de zorgplicht in het primair en voortgezet onderwijs.
Bezoek linkVanaf april 2006 informeert project Gedragswerk de partijen in het onderwijsveld over de projectresultaten. Dit door het beschikbaar stellen van opgestelde rapportages en ontwikkelde overzichten
Bezoek linkHet expertisecentrum over jeugd en opvoeding.
Bezoek linkInformatie voor ouders en scholen over een goede overstap van de leerlingen van het primair naar het voortgezet onderwijs.
Bezoek linkU vindt hier goede voorbeelden en nieuws over Innovatieprojecten, Kwaliteitszorg, Leerlingenzorg, Onderwijs Anders, Opleiden in de school en Taalpilots.
Bezoek linkHier vindt u informatie over wat wettelijk geregeld is rondom schooltijden.
Bezoek link